Flora, Fauna en Fungi in 2024/2025

Flora

Het was een groen jaar voor Natuurgebied Schapenmeer! De nattigheid bracht een hoop kleur in het bos. Hierdoor heeft het gebied in het afgelopen jaar een prachtige ontwikkeling doorgemaakt. De onderlaag en kruidenvegetatie ontwikkelen zich steeds verder en ook de tussenlaag in ons gebied laat nieuwe groei en bloei zien.

De nieuwe heide breidt zich heel snel uit en is mooi gegroeid tot een volwaardig heidegebied. Het gaat dan ook sneller dan verwacht. Je zou kunnen zeggen “het verloopt volgens plan”, maar de natuur trekt natuurlijk ook zijn eigen plan. Dat zien we bijvoorbeeld bij de Amerikaanse vogelkers, deze laten zich niet zomaar beknotten. Dankzij het harde werken van de vrijwilligers en Roy, wordt de nieuwe aanwas zoveel mogelijk beperkt.

Ontwikkeling

De fijnsparren en beuken hebben het de afgelopen jaren moeilijk gehad door de droogte. Het zijn kwetsbare bomen. Daar waar nog veel dennen staan omdat het van oorsprong een productiebos was, proberen we meer openheid te creëren. Hierdoor komen nieuwe soorten op zodat het steeds meer een gemengd bos met fijnsparren, grove den, jeneverbes, vuilboom, beuk, berk en eik wordt. Dit versterkt het bos ook.

Dankzij de hoeveelheid regen die we dit jaar gehad hebben, zien we dat de bomen en kruidenvegetatie flink gegroeid zijn. Het aanplanten van boshyacint en bosanemonen is goed gelukt. De begrazing van de schapen werpt zijn vruchten af op de heide. Onlangs is ook Kraaiheide ontdekt. Er zijn nieuwe soorten teruggebracht in het gebied. De Wilde roos, Gelderse roos, Kornoelje en de Hazelaar maken het gebied nog diverser. De kruidlaag trekt meer insecten aan.

Het monitoren van het gebied is een belangrijke taak. Zo zien we hoe het gaat met de biodiversiteit. Dit is eigenlijk de thermometer van een natuurgebied.
In ons gebied zijn 166 soorten beplanting en 98 mossen en korstmossen geteld.

 

Fauna

Er komen steeds meer verschillende soorten en aantallen dieren in ons gebied voor. In de beide poelen horen en zien we kikkers en libellen. Ook de zeldzame kamsalamander en kleine watersalamander stijgen in aantallen. De levendbarende hagedis heeft zich dit jaar volop laten zien in het gebied, net zoals de hazelworm.

Vanaf het voorjaar tot in het najaar staat een kleine kudde schapen in het gebied die de heide begraasd heeft. Een prachtige samenwerking tussen mens, dier en natuur. De heide en de rest van het gebied worden zo onderhouden.

Ook komen in ons gebied steeds meer nieuwe soorten bijen, hommels en wespen voor. Dit komt door de kruidenvegetaties die op verschillende plekken zijn teruggebracht. Op de heide zijn afgelopen jaar een aantal zeer bedreigde soorten gevonden.

In ons gebied zijn 82 soorten vogels, 52 soorten bijen en wespen en mieren, boommarter, das, 43 soorten geleedpotigen (spinnen),47 wantsen (4 zeer zeldzame soorten), 22 soorten libellen en juffers, 69 soorten kevers, 52 vliegen en muggen, 70 nachtvlinders, 25 dagvlinders en 12 sprinkhanen en krekels geteld.

Fungi

Voor een bos is de humuslaag enorm belangrijk. Eigenlijk zit de helft van een bos op en onder de grond: de Fungi oftewel de paddenstoelen en schimmels. De samenwerking tussen bomen en schimmels is heel boeiend en enorm belangrijk. Na een paar droge jaren was dit natte voorjaar fijn voor de bomen zoals de beuk. Dit jaar zien we veel meer rode kool zwammetjes rondom de beuken. De beuk heeft zelf genoeg voeding en kan de zwammetjes voorzien van voeding. Hierdoor kunnen jonge beuken op hun beurt weer geholpen worden door de rode kool zwammetjes.

We zien ook dat het blad van de Amerikaanse eik overal blijft liggen en moeilijk verteert. De boom komt niet van oorsprong voor waardoor er weinig schimmels zijn die interesse hebben in de boom. Daarom proberen we ook deze boomsoort zoveel mogelijk te voorkomen.

Dit jaar zijn er volop paddenstoelen gevonden. Soms zie je ze groeien op het pad, waarschijnlijk zit er dan een wortel of stronk onder. We zijn heel zuinig op de humuslaag van het bos. We laten zoveel mogelijk dood hout liggen. De schimmels breken dit af en zorgen zo weer voor een gezonde voedingsbodem.

In ons gebied zijn 107 soorten paddenstoelen en zwammen geteld.

De plannen voor 2025:

Komend jaar gaan we proberen meer Lindebomen in het gebied te planten. Deze soort is heel goed voor de bosgrond. Door hun diepe wortels en snel afbreekbare strooisel zijn lindebomen kampioen in het ontzuren.
Dat is nodig want we zien dat de braam flink groeit in ons gebied. Een braam groeit goed op zure grond. We zullen komend jaar ook tijd besteden aan het terugdringen van de bramen. Net als dat we weer ons best doen om de Amerikaanse vogelkers terug te dringen.

Ook de Schapen zullen in 2025 weer ingezet worden op de heide en rest van het gebied.  

We zijn trots op dit bijzondere gebied en hopen, samen met de vrijwilligers, het steeds een beetje mooier en meer divers te maken!  Hier leest u meer over vrijwilliger worden.

 

Geplaatst in Schapenmeer