Maartse verwachting
‘Maart roert zijn staart’ is de bekende uitspraak over de maand maart. Het weer kan alle kanten opgaan, van sneeuw tot een voorzichtig voorjaarszonnetje.
Maart is ook de maand waarin we heel voorzichtig de eerste knoppen zien komen. Als je snel wandelt, zie je het niet. Met aandacht en rust ontdek je soms zoveel meer!
- De knoppen van de zomereik zijn mooi vol. Er is nog geen blad te zien, die komen meestal pas in april te voorschijn.
- De lariks heeft kleine goudkleurige knopjes die prachtig schijnen in de zon. Sommige laten voorzichtig hun groene naaldjes zien. Nog even en ze worden fris groen.
- De Amerikaanse vogelkers krijgt zijn knoppen aan de steel. De vogelkers proberen we zoveel mogelijk te weren in ons gebied want het is een snel groeiende exoot die het bos overneemt als we niets doen. De minder flatteuze naam is ‘bospest’.
- De kamperfoelie krijgt in de winter al zijn nieuwe bladeren. In maart zijn er dan ook al volop bladeren te vinden.
- De steeltjes van de bosbessen worden wat dikker en als je goed kijkt, zie je lichtgroene puntjes. Blaadjes en bosbessen zijn in de maak.
- De beuk laat ook zijn knoppen zien. Oud en nieuw komen hier mooi samen.
- De knopjes aan de vuilboom, ook wel sprokkelhout genoemd, gaan al voorzichtig open. De vuilboom is een struik waar de vogels graag op af komen. Ze lijkt op de vogelkers maar is een inheemse soort.
- Het geel van het speenkruid komt je vrolijk tegemoet tussen het bruine blad. De jonge bladeren van de plant bevatten veel vitamine C en werd vroeger dan ook tegen scheurbuik gebruikt. Je moet ze dan wel plukken voordat de plant bloeit.
- Het bont zandoogje is een vlindersoort die veel voorkomt. Vanaf maart zijn ze te zien. De mannetjes zijn wat donkerder en kleiner dan de vrouwtjes.