Schapen op het Schapenmeer

Vroeger werden de schapen in het Schapenmeer gewassen voordat ze geschoren werden. Het schapenmeer ligt nog steeds op de begraafplaats.

Binnen de 65 hectare die we beheren, is een stuk waar we bomen hebben moeten kappen vanwege de letterzetter. Om verdere verspreiding te voorkomen, hebben we een deel van het bos moeten kappen. Deze kap geeft ook weer nieuwe mogelijkheden.  Door de grond verder af te schralen komt overal komt de heide al tevoorschijn.  Meer informatie kunt u vinden op de pagina natuurbeheer

De Schaapskudde

Op dit moment lopen 20 schapen van Schaapskudde de Belhamel in ons gebied. De schaapskudde bestaat uit ruim 300 volwassen schapen van het ras het Groot Heideschaap. Met de geboren lammetjes dit jaar is het een kudde geworden van wel 500 schapen!  Herders Harrie en Elly zijn een echt herders-echtpaar. Samen bestieren ze sinds 1 januari 2020 de kudde samen met hun 5 honden. En die honden zijn ook wel nodig om de kudde  in goede banen te kunnen leiden.

Over het ras

Het zijn schapen van het ras “Groot heideschaap”. Een groot en sterk ras die het gewend is om op verschraalde grond zijn kostje bij elkaar te grazen. De groep van de Grote Heideschapen wordt in Nederland tegenwoordig vertegenwoordigt door het Kempisch Heideschaap, het Veluws Heideschaap en het Schoonebeker schaap.

Het grote heideschaap kende tot de jaren 60 van de 20e eeuw een overeenkomstige subgroep qua type, bouw, aftekening en kleuren, die algemeen voorkwam in Salland, Twente, Achterhoek, delen van Drenthe, Graafschap Bentheim en delen van Emsland. Deze subgroep wordt geïdentificeerd als Groot Heideschaap.

De oorsprong van het Groot Heideschaap ligt in het zuidelijke, Europese type met waarschijnlijk een eeuwenoude Spaanse oorsprong. Het lijkt aannemelijk dat voorouders van het Groot Heideschaap meegekomen zijn met de Spaanse troepen tijdens de 80-jarige oorlog als gangbaar soldatenproviand. Dit mede dankzij het goede marsvermogen van dit type schaap dat vroeger ook “Marschschaap” werd genoemd. Het Groot Heideschaap kenmerkt zich historisch door hun goede loopvermogen en zijn goed in staat zich te handhaven op arme zandgrondgebieden.

De schapen vallen op doordat ze relatief groot en sierlijk zijn. Hun vacht heeft vele kleurschakeringen. Ook eten ze bijna alles, waardoor ze makkelijk ergens te plaatsen zijn. En ze zijn slim: ze zullen altijd onderzoeken of het gras bij de buren niet lekkerder is. Daarom staan de schapennetten ook onder stroom. Daar hebben ze geen last van, ze ruiken de stroom. Letterlijk. Schapen herkennen na een tijdje gezichten, leuk om te weten als je vaker bij ze langs gaat!

De verzorging:

Dagelijks wordt er gekeken hoe het met de dames gaat. Hebben ze genoeg water, is het gebied inmiddels zo kaal dat ze verplaatst moeten worden, loopt er niet eentje mank, hoe zien ze er uit en zijn ze er nog allemaal? Dit gebeurt door onze natuurbeheerder Roy in samenwerking met de schaapsherder.

We verplaatsen de schapen steeds om zo het hele gebied onder handen, of eigenlijk poten, te nemen. De schapen zijn niet schuw en vinden het leuk als u bij ze komt kijken. Let wel op, er staat hoge stroom op de omheining. Dit is natuurlijk om de schapen binnen het afgezette gebied te houden, maar ook om er voor te zorgen dat er geen honden bij kunnen komen. Gelieve de schapen niet te voeren.

Zo werken historie en natuur weer samen om ons gebied steeds mooier en meer divers te maken. We gaan de komende tijd genieten van Bella, Kees en hun vriendinnen!